Genel

Yeni Başlayanlar İçin En Uygun Gitar Modelleri

Yeni başlayanlar için en uygun gitar modelleri, arasından seçim yapacaksanız hem zevkinize hem bütçenize uygun modelleri tercih etmelisiniz. Diyelim ki elektronik gitar sesine âşıksınız. İlk kez gitar çalacaksanız, klasik gitarla başlamanız gerektiği klişesinden uzaklaşmalısınız. Yeni başlayanlar için gitar seçimi yapmadan önce beğendiğiniz modellerin kalite açısından yeterli olup olmadığına bakmalısınız. 

Gitar seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken belli teknik özelliklere dikkat etmelisiniz. Hangi tür gitar almak istediğinize karar verdikten sonra ergonominize uygun gitar modellerinden birini seçmelisiniz. Çocuklar ve yetişkinler için farklı boylarda üretilen gitar modelleri arasından kolay çalınabilir alternatifleri tercih etmelisiniz. Bunu anlamak için uzman görüşlerinden yararlanabilirsiniz. Gitar çalan bir tanıdığınızdan görüş isteyebilirsiniz. Bu konu hakkında hazırlanmış içeriklere göz atabilirsiniz. 

Temel olarak şu özelliklere dikkat etmeniz gerekir: Eşik kısmı çok yüksek olmayan modeller, genellikle kolay çalınabilir gitar seçenekleri arasındadır. Klasik gitarda teller, akustik gitara oranla daha kolay basılabilir yapıdadır. Akustik gitar telleri, çelikten üretildiği için sizi klasik gitar tellerine alışma sürecinden daha fazla zorlayabilir. En başta enstrümana alışırken hangi gitar türünü seçerseniz seçin sizin için zor görünür. Bu nedenle düzeli çalışmaya odaklanarak enstrümandan en kısa sürede anlamlı melodiler çıkarmayı hedefleyebilirsiniz. 

Yeni başlarken bütçenizi de boşu boşuna zorlamanıza gerek yoktur. Başlangıç seviyesi gitar modellerini tercih ederken kalitesinin çok düşük ya da çok yüksek olmamasına dikkat etmelisiniz. İlerleyen süreçte belki daha farklı ses karakteristiklerine sahip gitar modellerini denemek isteyebilirsiniz. İlk acemiliğinizi atana kadar bütçenize uygun, fiyat performans gitar modellerini tercih edebilirsiniz. 

Yeni Başlayanlar İçin Gitar Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Yeni başlayanlar için gitar seçerken çalacak kişinin yaşı önemlidir. Çocuk gitarı alıyorsanız acemiliğini atmasına yardımcı, onun gelişimine uygun büyüklükte bir model seçmelisiniz. Fiyat performans ürünlerinin ses kalitesi, başlangıç seviyesi için ideal olacaktır. Ucuz bir gitar modeli zamanla ses kalitesini yitirmeye başlayabilir. 

Çocuğunuz büyüdükçe ve çıkan ses, onu tatmin etmemeye başladıkça acemilik gitarını bırakıp daha iyi kalitede bir gitara geçebilir. Bu durum yetişkinler için de geçerlidir. En başta ses kalitesinin çok üstün bir seviyede olması gerekmez. 

Gitar öğrenme konusundaki acemiliğinizi atana kadar orta seviye bir gitar tercih edebilirsiniz. Aldığınız gitar, sizi uzun bir süre de idare edebilir. Önemli olan gitarın ses kalitesini belirleyen malzemelere dikkat etmenizdir. Kontraplaktan yapılma bir gitar tercih ediyorsanız bir süre sonra ses kalitesinin bozulduğunu fark edebilirsiniz. 

Sizi çalarken keyiflendirecek olan gitar modelini seçtiğinizden emin olmalısınız. Gitar türleri arasında yer alan klasik, akustik ya da elektro modellerinden çalmayı en çok istediğiniz enstrümanı tercih etmelisiniz. Bu sayede onu öğrenmeye olan istediğiniz çok daha yüksek olur. 

Pena kullanımı, farklı parmak teknikleri gibi çeşitli gitar çalma yöntemlerini zaman içinde daha iyi uygulamaya başlarsınız. İlk acemiliğinizi atıp enstrümana daha fazla konsantre olduğunuzda gitarın ses kalitesi sizin için daha önemli hale gelmeye başlar. Bundan sonraki süreçte malzeme kalitesine ve performans odaklı modellere yönelebilirsiniz. 

Yeni başlayanlar için en uygun gitar

Kolay Çalınabilir ve Uygun Akustik Gitar Modelleri Seçimi

Akustik gitar modelleri arasında kolay çalınabilir yapıda olanlar, eşiği ideal yüksekliğe sahip olanlardır. Çelik tellere sahip olduğu için akustik gitar akorlarını basamayacağınızdan endişelenmenize gerek yok. Plastik tellere sahip klasik gitar modellerine de alışmanız biraz zaman alır. Bu, ilk defa yaptığınız bir alıştırmaysa parmaklarınız nasır tutana kadar biraz zorlanabilirsiniz. Düzenli alıştırmalarla birlikte bu süreç en fazla 1-2 haftayı kapsar. Gitar öğrenme sürecinde mutlaka temin etmeniz gereken aksesuarları da unutmamalısınız. 

Çalmayı öğrenme sürecinde size eşlik edebilecek olan kullanışlı gitar aksesuarları arasında akort cihazı olmazsa olmazdır. Gitarınızın her zaman doğru akortta olduğundan emin olmalısınız. Ses kalitesi açısından gitar tellerinizin doğru sesleri çıkarıyor olması önemlidir. Sesler çatlak ve bozuk çıkıyorsa performans öncesinde gitarınızın akordunu yapmalısınız. Elektronik akort programları ya da cihazları sayesinde her teli göstergeye dikkat ederek rahatlıkla akort edebilirsiniz. 

Pena, ritim atarken daha doygun sesler elde etmenizi sağlayan hoş bir aksesuardır. Farklı çalış stilleri açısından size kolaylık sağlayabilir. Enstrümana ilk alışma sürecinde ise en başta sadece parmaklarınızı kullanmanız daha iyi olabilir. Bu, gitara tam olarak adapte olmanıza yardım eder. 

Taşıma çantası ise enstrümanı istediğiniz yere rahatlıkla götürmenize olanak tanıyan aksesuarlardan bir tanesidir. Softcase olarak tasarlanan ve su geçirmeyen özellikte olanlar sayesinde stüdyo, açık hava etkinliği gibi farklı alanlara enstrümanı rahatça taşıyabilirsiniz. Gitar kursuna giderken enstrümanınızı yanınızda korunaklı bir şekilde götürebilirsiniz. 

Gitar teknikleri arasında çeşitli parmak stilleri yer alır. Bunlara ilaveten 2/4’lük, 3/4’lük ve 4/4’lük ritimler sayesinde farklı müzikleri icra edebilirsiniz. Her parçanın melodisi ve hızı farklı olduğu için değişik ritim atma yöntemlerini bilmeniz gerekir. Alacağınız müzik kursu yardımıyla bu teknikleri zaman içinde öğrenerek daha iyi bir şekilde uygulamaya başlarsınız. 

Kolay çalınabilir ve uygun fiyatlı gitar seçerken dikkat etmeniz gerekenler arasında şunlar yer alır: 

  • Malzeme kalitesi, 
  • Gitarın boyutu, 
  • Ağırlığı, 
  • Ergonominize uygunluğu,
  • Sol ya da sağ el kullanımına uygunluğu,
  • Tel kalitesi,
  • Rezonans yapısı gibi özellikler size o gitarın kalitesi hakkında fikir verir. 

Gitarınızı almadan önce yerinde deneyerek size uygun olup olmadığını anlayabilirsiniz. Tasarım, çalarken verdiği hissiyat gibi her türlü detay, yeni başlayanlar için en uygun gitar modelleri seçiminde etkilidir. Zevkinize ve ergonominize uygun modeller arasından bütçenize de uygun olanını bularak tutkunuzu hayata geçirmeye başlayabilirsiniz. 

Elektronik Gitar mı, Akustik Gitar mı? Hangi Model Daha İdeal?

Enstrüman seçiminde akustik ya da elektronik tercihi, hangi müziğin size hitap ettiğiyle ilgilidir. Siz elektro müzik aşığıysanız elektro gitar modelleri, akustiklere göre sizin için idealdir. Akustik gitar sesini seviyorsanız derinlikli melodiler elde etmek için bu enstrüman türünü tercih etmelisiniz. 

Yeni başlayanlar için en uygun gitar modelleri tercihinde zorluk ve kolaylık derecesine çok fazla odaklanmamalısınız. Yeni öğrendiğiniz her şey sizin için başta zor gibi görünür. Üzerine çalıştıkça kolaylaştığını fark edersiniz. Bu da sizi yetenekli olduğunuz alanda zamanla daha ileriye taşır. Sap kısmı dar olduğu için en başta bir elektro gitarla enstrüman çalmaya başlamak işinizi biraz kolaylaştırabilir. Temel olarak ikisine de parmaklarınızın alışması biraz zaman alacaktır. Bunun nedeni her iki gitar türünde de çelik tellerin bulunuyor olmasıdır. Dilerseniz akustik gitarla başlayarak bu enstrümanda ilerleyebilir, sonrasında elektro gitar da öğrenebilirsiniz. 

Başlangıç Seviyesi İçin Hangi Boyutta Gitar Tercih Edilmelidir?

Gitar boyutu seçerken enstrümanı çalacak kişinin yaşı ve ergonomisi göz önünde bulundurulur. 12 yaşından büyük olan herkes için 165 cm ölçüsündeki gitarlar ideal yapıdadır. 2-5 yaş arası çocuklar için 75-100 cm, 5-8 yaş arası çocuklar için 100-125 cm, 8-12 yaş arası çocuklar içinse 125-165 cm boyutunda gitarlar idealdir. Bu ölçüler, farklı markalara ve modellere göre 3-5 cm değişiklik gösterebilir. Gitar alırken modelin kendinize uygun olup olmadığını anlamak adına öncelikle bir müzik markete giderek farklı seçenekleri incelemelisiniz. Bu sayede yaşınıza ve ergonominize uygun modeli tercih ettiğinizden emin olmalısınız.  Giderken enstrümandan anlayan bir tanıdığınızı da yanınıza alabilirsiniz. Bu sayede enstrüman seçiminde kedinize uygun olan modeli bulurken kalite açısından da doğru tercih yapmanız daha kolay olabilir. 

Gitar Seçerken Sap Yapısı ve Boyutunun Önemi 

Gitar sapı fazla geniş olduğunda enstrümana hâkimiyetiniz zorlaşır. Bu nedenle akor basma konusunda sizi zorlamayacak yapıdaki bir gitar modelini tercih ettiğinizden emin olmalısınız. İdeal sap belli belirsiz bir içbükey yapıda olmalıdır. Tel yüksekliği de aşırı yukarıda olursa bu durum çalışı zorlaştırır. Elinize aldığınızda ve çalmayı denediğinizde gitara hakimiyetiniz zor oluyorsa o enstrümanın size uygun olmadığını anlayabilirsiniz.

 İlk kez gitar alacaksanız daha önce gitarın nasıl tutulduğuna çok dikkat etmemiş olabilirsiniz. Gitar modeli seçmeye gitmeden önce gitarın nasıl çalınacağına dair videolardan kopya çekebilirsiniz. Bu sayede gitarı doğru pozisyonda nasıl tutacağınızı anlayabilirsiniz. Sap ayarı doğru şekilde olan gitarları tercih ettiğinizden emin olmalısınız. Acemiyseniz sap ayarı yapmanıza gerek olmayan bir gitar tercih etmelisiniz. Yeni başlayanlar için en uygun gitar modelleri ve enstrümanlar hakkında daha fazla bilgiyi bloğumuzda bulabilirsiniz. 

Müzik dünyası ile alakalı diğer yazılarımızı inceleyin;

Piyano Eğitimi Çocukların Gelişimini Nasıl Etkiliyor?

Keman Çalmaya Başlamadan Önce Bilmeniz Gereken Temel Bilgiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu