Bateri Çalmanın Püf Noktaları

Her enstrüman için geçerli olduğu gibi bateri çalmanın da belli püf noktaları var. Bunları öğrenmediğiniz takdirde bateri çalma girişimleriniz pek de başarılı olmayacaktır. Kendinizi çok yorup sonuç elde edememektense işi uzmanlarından öğrenerek pratik şekilde çalışmaya başlamaya ne dersiniz? Öncelikle kendinize uygun bir bateri seti edinerek işe başlayın.
Metronom kullanımını ihmal etmeden, ritim ve zaman kontrolü sayesinde basit çalışmalardan zora doğru ilerleyin. Bateri çalmaya başlamak için hiçbir yaş geç değildir. Bunu da aklınızdan çıkarmayın. Vurmalı çalgılara merakınız varsa ritim atmanın ve enerjinizi boşaltmanın keyfini sürmeye bakın. Çocuklarınız ya da kendiniz için bateri setlerini bütçenize uygun fiyat performans ürünlerinden seçmeyi tercih edin.
Hafif ve dayanıklı iki adet çalma çubuğu yardımıyla ritim atmaya ne dersiniz? Bateri setini çalmaya başlamadan önce bir çalışma pedi alabilirisiniz. Ünlü bateristler bile sahne öncesinde bir çalışma pedi üzerinde ısınırlar. Siz de vücudunuzun ritme ısınması için bunu yapabilirsiniz.
Bateri Çalmaya Başlamadan Önce Bilmeniz Gereken Temel Bilgiler
Bateri çalmanın püf noktaları arasında bageti tutma şekliniz son derece önemlidir. Bateri çalarken öncelikle çubukları tutma şeklinizden hangi açıyla ve kuvvetle davula uygulayacağınıza kadar tüm detayları öğrenmeniz gerekir. Bundan da önce dikkat etmeniz gereken çok önemli bir şey var. En başta iyi bir bateri seti almalı, buna uygun ve rahat bir tabure seçmelisiniz.
Davulların pozisyonunu da kendi çalma kolaylığınıza uygun şekilde dizayn edebilirsiniz. Bunu anlamanın en kolay yolu, öncelikle bateri setini kurup çalmaktır. Açılarını kendinize göre düzenleyebilirsiniz. Burada bilmeniz gereken önemli detaylardan biri de bateride bulunan davulların isimleri ve ses karakteristikleridir. Bu davulların isimleri ve işlevleri şu şekildedir:
- Bas Davul: Setin en büyük davuludur. Düşük frekanslı ve güçlü sesler elde ettiğiniz enstrümandır. Ayak pedalıyla çalarak ritim ve tempo yakalamanıza yarar.
- Snare Davul: Bateri setindeki ana davuldur. Parlak ve net sesler üretir. Ritmin temelini oluşturur. Vurgular ve geçişler için sıklıkla kullanacağınız davul türüdür.
- Rack Toms: Yüksek tonlu melodiler üretmek ve geçişlerde ara sesler için kullanacağınız enstrümandır.
- Floor Tom: Düşük tonlu, derin ve zengin sesler elde etmek için kullanabilirsiniz.
Bateri setini tamamlayıcı ziller de davullara eşlik ederek zenginlik katmayı sağlar. Bateride yer alan zil stantları yardımıyla bu enstrümanları da davulların aralarına ekleyebilirsiniz.

Ritim ve Zamanı Kontrol Etmek İçin Pratik Yöntemleri
Bateri çalmanın püf noktaları arasında tabi ki zaman kontrolü de ayrı bir yerdedir. Ritmi yakalamak ve melodiyi anlamlı hale getirmek için zaman kontrolü önemlidir. Bateri pratik teknikleri arasında metronom kullanımı bu noktada ayrı bir yere sahiptir. Ritimleri metronom hızıyla denk şekilde çalışarak kendi hızınızı buna göre ayarlayabilirsiniz.
Çalacağınız ritimlere uygun metronom hızlarını kullanarak müzik kulağınızdan yararlanabilirsiniz. Bunu yaptığınızda ritimleri doğru şekilde çalabilirsiniz. En başta ritimleri doğru şekilde çalmayı öğrenene kadar metronom size önemli bir rehberlik sağlar. Hatta profesyonel sahnelerde bile performansa girmeden önce metronom kullanımı yaygındır.
Ayak ve El Koordinasyonunu Geliştirme Teknikleri
El ve ayak koordinasyonu geliştirme teknikleri açısından da metronom kullanımı size fayda sağlayabilir. Çalmaya başladıktan ve elleriniz bateriye adapte olduktan sonra ayağınızla da kick pedalı yönetebilirsiniz. Bateri tam bir ritim enstrümanıdır. Ellerin ve ayakların tam koordinasyonuyla çalabileceğiniz enstrümandır.
Zamanla kendinizi ritme nasıl bırakacağınızı ve bütün bedeninizin melodiye nasıl eşlik ettiğini fark edebilirsiniz. Bu senkronizasyon, sabır ve çalma becerisinin birleşiminden doğar. Önce çalışma padi yardımıyla ısındıktan sonra bateri setiyle belli ritimler çalıştıktan sonra ayakları da devreye sokarak tüm bedeninizi melodiye adapte edebilirsiniz. Bütün bunları doğru şekilde yapabilmek için profesyonel destek almalısınız.

Doğru Postür ve Tutuluş ile Bateri Çalmanın İpuçları
Bateri çalarken kendinizi çok fazla sıkmamalısınız. Online videolar ya da dersler aracılığıyla pratik yapma sayesinde bateride kendi tarzınızı bulabilirsiniz. Canlı ya da amatör bateri performansı için rahat hareket edebileceğiniz bir alanı seçmelisiniz. Arkanız çok kapalı bir alanda kalmamalıdır. Bateri setine rahat uzanabileceğiniz bir açıda olduğunuzdan emin olmalısınız.
Çok dimdik ya da çok öne doğru eğilmeden vücudunuzu kasmadan bagetler yardımıyla rahat bir performans sergileyebilirsiniz. Bateri çalarken postür son derece önemlidir. Ne çok öne eğik ne de bateri setinden çok uzak şekilde oturmalısınız.
Bateri çubuğu tutuşu hakkında birkaç farklı stil kullanabilirsiniz. Bu stiller, çubuğu çok fazla sıkmadan kalın tarafında birkaç parmak boşluk bırakacak şekilde bageti kavramanızı sağlar. Bu kavrama bageti çok fazla sıkmayacağınız şekilde olmalıdır. Bu sayede ritim atarken zorlanmazsınız.
Bilekler ve parmak hareketleriyle çubuğu yönlendirmenizi sağlayan çeşitli teknikler vardır. Bu tekniklerde ellerin yukarı (German), aşağı (American) ve birbirine doğru (Traditional) baktığı farklı açılar bulunur. En başta en kolay olan stillerden başlayarak ileri tekniklere doğru geçiş yapabilirsiniz.
Bateri Çalmada Hızlı ve Yavaş Tempolarda Çalışma Yöntemleri
Bateriye alışma aşamasındayken önce yavaş tempolu ritimler atabilirsiniz. Gittikçe bateriye daha fazla alıştığınızda hızlı tempoya geçerek heyecanı yüksek ritimler oluşturabilirsiniz. Seçtiğiniz müzik tarzına bağlı olarak ritimleriniz yavaş ya da daha hızlı ilerleyebilir. Önemli olan hızlı çalabilmeniz değil, anlamlı ritimler oluşturmanızdır.
Çalım tekniklerini ilerletmeye başladığınızda devreye kick davul da girer. Kick davulu da ritme dâhil ettiğinizde el ve ayak koordinasyonu oluşturarak ritme tüm vücudunuzla uyum sağlayabilirsiniz. Zamanla işin içine kendi tarzınız girmeye başlar.
Kendi çalım tekniklerinizi oluşturduktan sonra melodilere yorum katabilir, bazı ritimleri biraz hızlandırabilirsiniz. Farklı zil seçenekleriyle belli melodileri zenginleştirebilirsiniz. Bateri çalmanın püf noktaları konusunda işi uzmanından öğrenmek için Yonka Akademi profesyonellerinin rehberliğinden yararlanabilirsiniz.
Müzik dünyası ile alakalı diğer yazılarımızı inceleyin;
Piyano Eğitimi Çocukların Gelişimini Nasıl Etkiliyor?
Keman Çalmaya Başlamadan Önce Bilmeniz Gereken Temel Bilgiler