Akustik Gitarların Bakımı Nasıl Yapılır?

Akustik gitar bakımı, enstrümanı çalmayı öğrenmek kadar önemli olan bir diğer husustur. Bakımı ihmal edilmiş bir gitar ses kalitesini kaybetmeye başlar. Akustik gitar bakımı nasıl yapılır? Gitar bakımı denildiğinde hem temizliği hem entonasyonu hem de tel değişimi ve bakımını kapsayan bir konudur. Telli çalgılar için hayati önem arz eden konulardan biri de şudur: İdeal ısı ve nem ve seviyesi. Onları fazla ısıdan ve nemden korumalısınız. Akustik gitar bakımı dendiğinde en önce enstrümanın rezonans kalitesini ve akordunu korumayı önemsemelisiniz.
Enstrümanı tozdan korumak adına onu kullanmadığınız zamanlarda taşıma çantası ya da kılıfı içinde muhafaza etmelisiniz. Kılıf içinde saklamayacaksanız düzenli olarak tozunu almayı ihmal etmemelisiniz. Kalorifer ya da soba gibi çok sıcak eşyalardan uzakta tutmalısınız. Enstrümanı, mutfak gibi sürekli ısı ve nem olan ortamlarda bulundurmamaya dikkat etmelisiniz.
Gitarın ses kalitesini korumak adına bu küçük gibi görünen detaylara önem vermeniz gerekir. İyi bir gitar ses kalitesi elde etmek için bu konuları azami ölçüde önemsediğinizden emin olmasınız. Tel değişiminden gitarın temizliğine kadar her aşamayı büyük bir titizlikle gerçekleştirmelisiniz.
Akustik Gitarınızın Ses Kalitesini Arttırmak İçin Yapmanız Gerekenler
Ses kalitesini artırmak için akustik gitar bakımı nasıl yapılır? Bakım yaparken öncelikle tel kalitenizden emin olmalısınız. Kaliteli tel seçimini doğru akortla destekledikten sonra gitarınızdan yüksek bir verim elde etmeye başlayabilirsiniz. Her performans öncesinde gitarınızın akordunu kontrol etmelisiniz. Bunun dışında ses kalitesini etkileyen diğer faktörleri de göz önünde bulundurmalısınız.
Akustik gitarınızın ses kalitesini etkileyen faktörler arasında enstrümanın yapımında kullanılan malzemeler önemli bir yere sahiptir. Akordu yapılmış, yüksek kaliteye sahip bir gitarın ses performansı bulunduğu ortamın havasından etkilenir. Çok sigara dumanı içilen bir ortamda gitarın üzerinde çeşitli duman lekeleri oluşabilir. Gitar içinde de belli birikimlere yol açabilir.
Kimsenin aklına pek fazla gelmeyen gitar içi temizliği, biriken tozları ve nemi uzaklaştırmayı sağlar. Uzun süre temizlenmeyen gitarın iç kasasında biriken tozlar ve nem ses kalitesini olumsuz etkiler. Gitarın iç temizliği sayesinde ses kalitesini her zaman ideal seviyede tutabilirsiniz. Enstrümanı, ne çok nemli ne de çok kuru bir ortamda tuttuğunuzdan da emin olmalısınız. Akustik gitar için ideal nem seviyesi %50-55 arasındadır. Fazla neme maruz kalmak da rezonans yapısını olumsuz etkiler.
Gitar kasasının içini temizlemek için bu kısma bir bardak pirinç döküp enstrümanı güzelce çalkalayarak pirinçlerin her yere dağılmasını sağlayabilirsiniz. Pirinç, gitarın içinde biriken fazla nemi emerek uzaklaştırmaya yardım eder. Sonrasında kasa içini elektrik süpürgesiyle güzelce temizleyebilirsiniz.
Malzemesi ağaç olan bir enstrümanın tamamen nemden uzak olması da pek mümkün değildir. Çok kuru ortamda kalması gitar tellerinin saplardan ayrılarak yükselmesine neden olabilir. Bu durumda gitarı çalmak zor bir hale gelir. Oda sıcaklığında saklayarak enstrümanınızın rezonans dengesini daha rahat koruyabilirsiniz.

Akustik Gitar Sap Ayarı ve Çalım Rahatlığını Artırmanın İpuçları
Gitarın tel yüksekliğine dikkat etmelisiniz. Gitar telleri çok yüksek bir yapıda olursa akorları doğru şekilde basamazsınız. Tel yüksekliği ayarı konusuna gitarı henüz satın almadan önce dikkat etmelisiniz. İkinci el ve köprüsü yüksek bir gitar almışsanız eşiği biraz törpüleyerek gitar tellerini ideal yüksekliğe getirebilirsiniz. Bu konuda kendinize güvenmiyorsanız luthiyer adı verilen enstrüman ustalarından yardım alabilirsiniz.
Gitarın ses kalitesini artırmaya yardımcı olan bir diğer husus ise sap ayarıdır. Gitar sap ayarı yapmak için gitarın rezonans boşluğu içinde yer alan truss rod adındaki çelik çubuğu düzeltmeniz gerekir. Bunu bir alyan yardımıyla yaparak gitarın sapını dümdüz bir görünüme getirebilirsiniz. Truss rod ayarı için gitarın orta delik kısmından klavyenin başladığı yerin hemen altına doğru bakmanız gerekir. Orada küçük bir metal yuva görürsünüz. O yuva çelik çubuğun başlangıcıdır. Perde boyunca burgulara yakın bir alana kadar uzanır. Alyanı bu kısma takarak gitar sapının yamulduğu açıya uygun şekilde sapı düzleştirebilirsiniz.
Sap iç bükey bir yapıdaysa tellerden çok uzaklaştığı için gitar çalmayı zorlaştırır. Sap yukarı doğru bir eğim almışsa tellere olan mesafesi çok azdır. Bu da çalarken cızırtılı seslere neden olur. Her iki durumda da çalış deneyimini olumsuz yönde etkiler. Gitar çalma rahatlığı elde etmek için tel yüksekliğinin ideal olduğundan emin olmalısınız. Sap ayarını yaparak perdelerin olduğu kısmı ideal düzlüğe ulaştırabilirsiniz. Bu konuda işin uzmanlarından yardım almayı da deneyebilirsiniz. Gitarınızın bakımı için yılda bir ya da iki kere luthiyer adı verilen enstrüman ustalarına başvurabilirsiniz.

Akustik Gitarın Gövde Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Akustik gitarın gövde temizliği için lekeleri çıkarmaya ve parlatmaya yardımcı özel malzemeler bulunur. Bir mikro fiber bez yardımıyla gitarın yüzeyine püskürttüğünüz polish adı verilen malzemeyle temizlik yapabilirsiniz. Teller için de özel gitar parlatma spreyleri var. Metal kısımlar için yağsız kontakt sprey kullanabilirsiniz. Önemli olan gitarınızın ne kadar parlak göründüğünden ziyade temiz olması ve ses kalitesinin yüksek olmasıdır.
Gitar bakımını da ses kalitesini desteklemek ve rezonans sistemini korumak adına gerçekleştirmelisiniz. Gitarınızın klavyesi abanoz gibi koyu renkli bir ağaçtan yapılmışsa bu kısmı limon yağı ile silebilirsiniz. Bu işlem, uzun süre çalınmamış gitarlarda ses kalitesini artırmaya yardımcı olur. Açık renkli klavyeler için limon yağı kullanmamalısınız.
Klavyeyi silmek ve temizlemek için öncelikle telleri yerinden çıkarmalısınız. Temizlik işlemini yaptıktan sonra çıkan tellerin yerine yeni telleri takabilirsiniz. Seçtiğiniz telin kalitesinin yüksekliğinden emin olmalısınız. Tellerini yeni taktığınızda akort açısından biraz kaymalar olabilir. Bunun için tellerin biraz daha sıkıştırılması gerekir. Sonrasında sergilediğiniz performanslarda sesin daha iyi çıktığını görebilirsiniz.
Akustik Gitarın Dış Yüzeyinde Oluşan Lekeleri Temizleme Yöntemleri
Lekeleri temizlemek amacıyla akustik gitar bakımı nasıl yapılır? Gitarınızın üzerindeki tozları ve lekeleri temizleyerek, ondan daha iyi bir performans elde edebilirsiniz. Bu işlem için evde kullandığınız yüzey temizleyicilerden faydalanabilirsiniz. Gitarınızın görünümünü iyileştirecek olan temizleyici malzemelerden bir tanesi cam silmek için kullanılan sıvılardır.
Mavi renkli ve herkesin evinde yaygın olarak kullanılan cam silme sıvısını bezin üzerine birkaç fıs püskürtün. Sonrasında gitarınızın önünü, arkasını ve yanlarını bezle iyice silin. Hem parlak hem de lekesiz bir görünüm elde ettiğinizi görürsünüz. Gitar yüzeyi temizliğinde kullanabileceğiniz bu yöntem hem yağlı lekeleri hem duman lekelerini çıkarmaya yardımcı olur.
Akustik gitar bakımı nasıl yapılır? Bu ve benzeri soruların cevapları için bloğumuzu takip edebilirsiniz. Online akustik gitar kursu için Yonka Akademi profesyonellerinden yardım alabilirsiniz.
Müzik dünyası ile alakalı diğer yazılarımızı inceleyin;
Piyano Eğitimi Çocukların Gelişimini Nasıl Etkiliyor?
Keman Çalmaya Başlamadan Önce Bilmeniz Gereken Temel Bilgiler